3D-tulostus avaa uusia ovia kiertotaloudelle

3D-tulostamiselle ennustetaan huikeita tulevaisuuden näkymiä. Lisäksi on merkkejä siitä, että 3D-tulostus voi mahdollistaa aivan uudenlaisia kiertotalouteen perustuvia liiketoimintamalleja ja -mahdollisuuksia. Näin myös Suomessa (VTT 2016).

Kiertotaloudessa materiaaleja käytetään säästeliäästi ja vältetään jätteen syntymistä. Etuna 3D-tulostuksessa on, ettei työstämisessä juuri tule materiaalihukkaa.

Vielä parempi tietysti on, jos tulostuksessa käytettävä materiaali olisi kierrätettyä. Tätä mahdollisuutta on testattu mm. Kierrätysmuovien 3D‐tulostuksen sovelluslaboratorio –hankkeessa, jossa kehitetään teollisen muovijätemateriaaliin hyödyntämiseen uusia menetelmiä, teknologioita, tuotteita ja liiketoimintamalleja.

Tulevaisuudessa 3D-tulostus voi mahdollistaa hajautetun tuotannon, sekä esimerkiksi mittatilaustuotteiden, pienten erien ja monimutkaisten komponenttien valmistamisen entistä edullisemmin. Esimerkiksi auton varaosa voidaan 3D-tulostaa kierrätysmateriaalista.

Valmistuksen logiikka ja logistiikka muuttuvat, kun tuotteita voidaan tehdä nykyistä enemmän paikallisesti ja lisäksi tuotanto voidaan optimoida juuri oikeaan tarpeeseen. Kun tuotanto siirtyy lähemmäksi loppukäyttäjää, myös kuljetustarve vähenee ja sen myötä logistiikasta aiheutuvat ympäristöhaitat.

Kiertotalouden näkökulmasta 3D-tulostuksen potentiaali on niin huomattava, että sitä voidaan pitää yhtenä avainteknologiana suljettuihin materiaalikiertoihin perustuvien liiketoimintamahdollisuuksien luomisessa.

Tutkimus- ja kehitystyötä tarvitaan kuitenkin vielä paljon, sillä matkaa on yhä, niin teknisessä kuin kaupallisessa mielessä.

Nina Aarras
Jenni Suominen

Kirjoittajat ovat toimineet hankeasiantuntijoina Kierrätysmuovien 3D‐tulostuksen sovelluslaboratorio -projektissa Turun ammattikorkeakoulussa. Hankkeessa ovat mukana myös ammattikorkeakoulu Arcada, Suomen ympäristökeskus sekä useita yrityksiä.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s