Tulevaisuudenuskoa

lyhty

Uuden vuoden vaihtuessa on tärkeää määritellä tulevan vuoden tavoitteita. Tämä siitä huolimatta tai etenkin siksi, että maailma näyttää juuri nyt kovin epävarmalta paikalta. Uusi vuosi on jo sinänsä lupaus tulevasta, joka antaa meille mahdollisuuden rakentaa sellaista tulevaisuutta, jonka haluamme toteutuvan. Ei muuta kun kääritään hihat ja ryhdytään hommiin!

Globaaliin talousjärjestelmään, jonka laineilla myös Suomen kansantalous seilaa, on sisäänrakennettu monia haasteita. Nyt erityinen kysymys on siinä, miten oikeistopopulismin ja trumppilaisuuden aalto vaikuttaa maailmantalouden ja -politiikan kehitykseen. On selvää, että keskeisten globaalien kysymysten, kuten pakolaisuuden, ilmastonmuutoksen tai taloudellisen epätasa-arvon, käsittely vaarantuu, jos kaikki keskittyvät oman nahkansa pelastamiseen. Toisaalta, on myös selvää, että kansakunnat ovat itse vastuussa etenkin siitä, miten velkaantuneita maat ovat. Tämän suhteen viimeisen vuosikymmenen aikana on ollut paljon hyvin huolestuttavaa kehitystä.

Raha ja velka perustuvat kuitenkin viime kädessä uskomuksille, toisin kuin ympäristökatastrofit tai epätasa-arvo. Ne ovat absoluuttisia totuuksia. Ainut todella merkityksellinen velkamme on se, josta vastaamme tuleville sukupolville. Sitä ei mitata rahassa. Sitä mitataan tulevaisuuden mahdollisuuksina. Tässä jaossa meille suomalaisille on jaettu vähintään kohtuulliset kortit. Osaaminen, demokraattinen ja suhteellisen tasa-arvoinen yhteiskunta, kohtuulisen turmeltumaton luonnonympäristö. Näitä on vaalittava.

Vähänkään pidemmällä perspektiivillä tarkasteltuna ainoita järkeviä valintoja ovat ne, jotka perustuvat fiksuihin resurssiniukkoihin ratkaisuihin. Niissä me olemme Suomessa olleet perinteisesti hyviä, koska meillä ei ole ollut liikaa vaihtoehtoja ja varallisuutta. Meidän on ollut pakko kokeilla ja usein olemme myös onnistuneet. Luulemme, että juuri tästä syystä Suomi on useana vuonna valittu ”maailman vähiten epäonnistuneimmaksi maaksi”.

Useista hienoista startupeista huolimatta – kaikki kunnia rohkeille yrittäjille! – uskallamme väittää, että monet merkittävät tulevaisuuden innovaatiot ovat sosiaalisia. Joku keksii ennakkoluulottomia tapoja tehdä toisin ja muuttaa samalla pelikenttää. Tätä voi tapahtua, kun sattumanvaraiset, epätodennäköiset toimijat kohtaavat. Suomen yliopistot eivät pärjää rahalla maailman huippuyliopistoille, joiden vuosibudjetti voi vastata Suomen koko OKM:n budjettia. Siksi on ajateltava toisin ja verkotuttava.

Keskustelimme syksyllä professorin kanssa, jonka taannoisesta tiimistä yksi tutkija palkittiin sittemmin Nobelilla. Mitä saimme kuulla? ”Oikein tekeminen on ongelma. On pyrittävä pois keskeltä jokea. Kun rannalta huudellaan, että hullua touhua, on varmaa, että tehdään jotain oikein; monenlaiset ihmiset, hyvä tiimi, silmää sattuman poimimiseen.” Siinä meille ajateltavaa!

Bastun perustehtävä on rohkaista ajattelemaan eri tavalla. Edellisessä työpajassa saimme rautaisannoksen yhteyksiä innovaatioiden ja rahoituksen solmukohdista Suomessa ja maailmalla. Tarvitsemme lisää luovaa hierrettä, toisiimme tutustumista, yhteistyötä ja asioiden eteenpäin potkimista. Työ jatkuu ja tulee tuottamaan tulosta. Liity joukkoon!

Keijo Koskinen ja Markku Wilenius

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s