VISIOLLA TULEVAISUUTTA KOHTI

paper-boats

Nykypäivän kompleksisessa maailmassa yritykset ja organisaatiot tarvitsevat visionääristä johtamista näyttämään yhteistä kulkusuuntaa. Tulevaisuudentutkimukseen pohjautuvassa visionäärisessä johtamisessa nykyhetkeä ja nykyisiä resursseja tarkastellaan tulevaisuudesta käsin ja mietitään miten vision mukaiseen tulevaisuuteen päästään. Visionäärisellä johtamisella pyritään vastaamaan kysymykseen, minkälaisia askeleita meidän tulee tästä eteenpäin ottaa ollaksemme 10 vuoden kuluttua visiomme mukaisessa tilanteessa?

Visiota luotaessa on hyvä muistaa, että visio ei ole yhden tai kahden ihmisen ihannekuva yrityksen halutusta tulevaisuudesta, vaan sen tulee olla kollektiivisesti luotu. Tällöin päästään visionäärisen johtamisen ytimeen eli siihen, että yrityksen koosta riippumatta sen kaikilla työntekijöillä on yhteinen tulevaisuuden suunta. Toimivalle visiolle onkin oleellista, että se on oman edun tavoittelua laajempi visio yrityksen merkityksestä maailmassa.

Miten sitten luoda yritykselle toimiva visio? Tulevaisuudentutkija Pentti Malaskan hyvän vision muistilistasta on hyvä aloittaa.

Hyvä visio:

  • on vakuuttava ja haastava
  • on yhdenmukainen ja samaistuttava yrityksen joka tasolla
  • on yhtenäinen ja realistinen kokonaisuus ilman katastrofaalisia riskejä
  • joustaa maailman turbulensseissa
  • koordinoi ja synkronoi läpileikkaavasti yrityksen päätöksiä
  • on kommunikoiva ja vie sanoman perille
  • antaa pohjaa ihmisten työn arvostukselle

Visionäärinen johtaminen auttaa maailman myrskyjen keskellä pitämään katseen horisontissa, miehistön kasassa, huomaamaan lähestyvät muutostuulet sekä tarvittaessa vaihtamaan valittua kurssia tai päämäärää. Joko sinun yritykselläsi on visio ja suunnitelma vision saavuttamiseksi?

Laura Pouru

Kirjoittaja on projektitutkija Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa ja vastaa professori Pentti Malaskan vuosikymmenten tutkimustyön koostamisesta nykyaikaan muotoilluksi elämänkertatyöksi. Visionäärinen johtaminen oli yksi Pentti Malaskan keskeisiä tutkimusteemoja.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s