Tulevaisuuden rakentamisen solmukohdat

”Tulevaisuus rakennetaan tiettyjen solmukohtatapahtumien kautta edeten, verkostojen ja kumppanuuksien avulla…”

tikapuutVuosi vaihtui ja otimme taas yhden askeleen eteen- ja ylöspäin tulevaisuuden portailla. Vuoden 2015 viimeisessä Bastu-työpajassa oli esillä viisi näkymää vuoden 2020 varsinais-suomalaiseen yritysmaisemaan tilanteessa, jossa asiat ovat edenneet optimaalisella tavalla. Tuo ajankohta tulee niin nopeasti, että kyse on paljon enemmän operatiivisesta tekemisestä kuin strategisista valinnoista!

Työpajassa saatoimme nähdä miten tietyt palvelusektorin radikaalit innovaatiot olivat lyöneet itsensä läpi, verkkokauppa mahdollistanut globaalin pk-yrittäjyyden ja miten rakennetun ympäristön hylätyt teollisuuskiinteistöt oli saatu kukoistamaan tilapäiskäytön ratkaisujen avulla. Niin ikään näimme miten biopolttoainetta (BLG) tieliikennekäyttöön hyödyntävä laitos oli käytössä ja sen toimivalla konseptilla käytiin kansainvälistä kauppaa. Ensimmäisistä projektitoimituksista oli myös tehty jo alustavat sopimukset. Kauppakeskuksen omassa kasvihuoneessa tuotetut vihannekset saatoimme tuolloin, vuonna 2020, ostaa tuoreena ostoskoreihimme ja kuivalle maalle perustetun suljetun kierron kalankasvattamosta tuotettu kala oli myynnissä marketissa muutaman tunnin päästä vedestä nostettuaan. Tässä oli vain muutama esimerkki esillä olleista näkymistä.

Vuosi 2020 on joka päivä lähempänä. Miten olemme valmistautuneet siihen? Käsi sydämelle, teetkö itse töitä säilyttääksesi vanhan, taisteletko sitä vastaan vai rakennatko rohkeasti ja määrätietoisesti uutta? On toki vanhoja asioita ja ratkaisuja, jotka kannattaa säilyttää. Sellainen on mm. hyvinvointivaltio. Sen puolesta voi itse kukin tehdä parhaiten töitä rakentamalla määrätietoisesti uutta, kuudennen aallon taloutta. Läpivirtaustalous nimittäin nilkuttaa kovaa vauhtia kohti kuoppaansa.

Bastu-verkoston tehtävänä oli työpajassa tunnistaa mitä paloja puuttuu tulevaisuusportailta ts. mitkä seikat mahdollistavat sen, että vuonna 2020 käytössämme ovat edellä kuvatut mahdollisuudet. Yksi rohkea yrittäjä uskalsi kertoa, että portailta puuttuu vielä keskeisiä rakennuspalikoita; tarina jolla viestitään yrityksen visio, markkinointiosaamista ja tuotekehitysosaamista. Investoinnin mahdollistamisessa ei siis ollutkaan kyse vain rahasta. Tarvittiin myös yhdistelmä erilaisia osaamisia – joka saattaa olla pk-yrityksissä, ja varsinkin startupeissa se kriittisin tekijä. Siksi kollaboroiville työtavoille, sparraukselle, verkostoille, alustoille ja sweat equity-mekanismien löytämiselle on olemassa sosiaalinen tilaus.

Samaan aikaan monessa vakiintuneessa hieman suuremmassa yrityksessä löytyy ideoita ja konsepteja, joita ei – koska ne eivät kuulu ydinliiketoimintaan – lähdetä viemään kohti testaus-, pilotointi- ja markkinoille lanseerausvaihetta. Näitä ideoita ei kannata hukata tai jättää pölyttymään pöytälaatikkoon. Verkostosta, joskus läheltäkin voi löytyä toimija, joka pistää tällaisen bisnesidean lentoon.

Ole osa ratkaisua

Tulevaisuus rakennetaan tiettyjen solmukohtatapahtumien kautta edeten, verkostojen ja kumppanuuksien avulla. Osa kohtaamisista on ratkaisevia avaintapahtumia, joita on helppo – erityisesti jälkeenpäin – tunnistaa. Osa kohtaamisista saattaa olla merkitykseltään vähäisempiä, mutta niidenkin kautta on kuljettava tietääkseen onko oikealla polulla. Aina emme voi itse päättää tulevaisuusportaiden etenemää ja nousemaa. Joskus portaat voivat myös muuttua bisneksen näkökulmasta takaisin lähtöpisteeseen johtavaksi ”liukumäeksi” toisin sanoen liian haastavaksi edetä.

Se mistä itse kukin on pidettävä huolta, on että on portailla tukevasti vähintään tässä hetkessä. Taloushistoriassa on lukuisia esimerkkejä yrityksistä, joiden bisneksen sulatti riittämätön valmistautuminen tulevaan. Kääritään siis heti uuden vuoden alettua hihat ja haetaan kuudennen aallon ratkaisuja.

Bastu tulee tänäkin vuonna osaltaan auttamaan varsinais-suomalaista yritystoiminta siihen suuntaan, että verkostossa mukana olevat oivaltavat uutta ja löytävät tuoreita näkökulmia tekemiseen. Mikään viisaus tai osaaminen ei asu vain yhdellä maantieteellisellä alueella, ei Piilaaksossa eikä Varsinais-Suomessa. Meillä on alueella kuitenkin varsin edustava otos monen merkittävän toimialan osaamista, eikä mikään estä hakemasta sen ryydittämiseen tarvittavia uusia elementtejä mistä tahansa muualta maailmasta.

Yhteistyökumppani tai uusi liikeideoiden yhdistelmä voi kuitenkin löytyä myös lähempää kuin osasit ajatella. Käytetään käsillä olevat mahdollisuudet hyväksi, rakennetaan rohkeasti kokeillen uutta ja uskalletaan luottaa toisiimme. Maailma on täynnä tarpeita, jotka odottavat ratkaisijaansa. Immateriaalisen ja digitaalisen arvonluonnin osalta usein vain mielikuvitus on rajana.  Yhdistämällä näitä elementtejä seudun meri-, lääke-, diagnostiikka, bio- ja ravinto-osaamiseen sekä yhteen maailman hienoimmista saaristoista on korttipakka, jolla hyvin pelaamalla on mahdollisuudet todella moneen. Talouden elpyminen tarvitsee rohkaisua. Tule mukaan ja ole osa ratkaisua!

Keijo Koskinen

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s